Tijdens ons eigen onderzoek kwamen wij erachter hoe handig en belangrijk YouTube wel niet kan zijn om lastige onderwerpen begrijpbaar te maken. Het is heel fijn om af en toe in plaats van een droge tekst te lezen een filmpje te kijken, en zo je aandacht er beter bij te houden. We zijn fans geworden van deze paar kanalen:

​ –minutephysics op YouTube. Dit kanaal behandelt op een korte (ca. 3 minuten) en duidelijke manier veel verschillende thema’s, zoals tijdreizen, het heelal, zwaartekracht en relativiteit. Maar soms juist meer dagelijkse problemen: “Is het beter om door de regen te lopen of te rennen?”. Alle filmpjes zijn geanimeerd en daardoor heel toegankelijk.

-Ook het kanaal van Arvin Ash is echt superleuk om een keer doorheen te scrollen. Zijn filmpjes zijn iets langer (ca. 15 mintuten) en behandelen heel ingewikkelde thema’s zoals de algemene relativiteitstheorie en de wereld van de quantummechanica. Na het kijken van zijn video’s heb je echt het gevoel dat je wat meer van de wereld snapt!

Robbert Dijkgraaf is echt een bewonderenswaardige uitlegger, die colleges (ca. 50 minuten) houdt over onderwerpen zoals licht, Einstein en het oneindige. Vooral zijn college over String Theory and the End of Space Time vonden wij echt geweldig. Hij legt de onderwerpen heel visueel uit, zodat je moeilijk voor te stellen onderwerpen makkelijk voor je kan zien.

Zach Star is ook een echte aanrader. Deze sympathieke man legt in zijn filmpjes stapje voor stapje en gestructureerd uit over hogere dimensies en de wiskunde. De onderwerpen zijn diepgaand maar wel te volgen. Zijn filmpjes zijn van 8-18 minuten.

Ted-ed is een misschien voor iedereen al bekend kanaal, maar het stelt zulke interessante vragen in zijn filmpjes waar je wel over na moet denken. Ze gaan over allerlei onderwerpen; van wiskunde en raadsels tot “vragen waar niemand het antwoord op weet”. De filmpjes duren ca. 4 minuten. Tip: ga naar de playlists om de video’s van jouw interesse te kiezen. Vooral de filmpjes over raadsels zijn onze favoriet.

Ook hebben we genoten van de volgende boeken:

De vierde dimensie van Rudy Rucker. Dit boek legt ingewikkelde onderwerpen op een logische en humoristische manier uit. Het behandelt het principe Flatland uitgebreid en laat je echt kennis maken met de vierde dimensie. het boek behandelt vooral de wiskundige benadering van de vierde dimensie, maar betrekt ook de tijd erbij, filosofische onderwerpen en wat geschiedenis.

 

Ruimtetijd van Yannick Fritschy gaat specifiek over het onderwerp ruimtetijd, over de ontdekking van Einstein, en de speciale en algemene relativiteitstheorie. Super interessant als je over dit onderwerp echt wat meer verdieping zoekt!

 

In Schitterend legt Kris Verburgh op een toegankelijke manier het raadselachtige dat de kosmos is uit. Alle onderwerpen over de astronomie komen kort en krachtig aan bod. Planeten, sterrenstelsels, zwarte gaten, uitdijend heelal, multiversum, enzovoort. Het boek is erg makkelijk om doorheen te komen voor mensen die nog helemaal niet zijn gespecialiseerd in de astronomie!

 

Ook een aanrader is de podcast:  Daniel and Jorge explain the universe. Elke aflevering een leuk en interessant onderwerp!

 

 

Neem dus zeker eens een kijkje op deze kanalen, en check deze boeken uit. Blijf op onderzoek uitgaan, jezelf vragen stellen en jezelf uitdagen!
Groetjes Eva en Venne