§2: problemen

We hebben nu een vrij goed beeld van hoe het allemaal werkt in de macrowereld. Einstein heeft ervoor gezorgd dat we de wetten van algemene relativiteit gebruiken, en de wetten van Newton worden nog gebruikt als we het over lage snelheden hebben. Van de macrowereld hebben we inmiddels wat kennis, maar over de wereld van het allerkleinste hebben we het nog niet gehad. Deze wereld heet de quantumwereld.

De quantumwereld is moeilijk om te bestuderen. Het gaat simpelweg over kleinere deeltjes dan die met het oog kunnen worden bekeken.

De natuurkunde is verdeeld in vier grote natuurkrachten: de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht, de sterke kracht en de zwakke kracht. Die laatste drie gaan over de quantumwereld, en de eerste gaat over de macrowereld. De algemene relativiteitstheorie rekent met afstanden en plaatsen, terwijl in de quantumwereld dat juist niet mogelijk is, met absolute plaatsen rekenen. Dit zorgt voor onverdeeldheid.

Is er niet een natuurwet die al deze vier krachten met elkaar verenigt? Nee, die is er nog niet. Maar er is wel een theorie: de snaartheorie.

De snaartheorie zegt dat alle deeltjes opgebouwd zijn uit miniscule snaartjes. Er is alleen één probleem, de wiskunde achter de snaartheorie beweert dat er nog negen extra ruimtelijke dimensies zijn, op superklein niveau. En ja, is dat nou een logische theorie?

Wil je het filmpje van hierboven helemaal bekijken? Klik Hier

Bronnen

String Theory Explained – What is The True Nature of Reality? (2018, 1 maart). [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=Da-2h2B4faU&t=411s